Tuesday, March 31, 2020

EGO LIFE : SIMPATIČNI ELEKTRIČNI MALIŠAN




Elektrifikacija osobnih automobila je bez sumnje započela. Veliki proizvođači predstavljaju verzije električnih vozila gotovo svakodnevno. Električni automobili su u suštini jednostavniji od automobila sa motorom na unutarnje sagorijevanje.  Ipak, veliki ograničavajući faktori za veći prodor elektro automobila su cijena baterije i sve 'nepogode' koje idu uz nju. Vrijeme za punjenje baterija i doseg elektro automobila ipak nas odbijaju od kupnje. Vjerojatno ćemo tek u nekoj daljoj budućnosti kupovati elektro automobile sa istim entuzijazmom kao što kupujemo smartphone uređaje. No, to će se desiti tek kada se smanji cijena i poveća doseg električnih automobila.

Njemački tvrtka eGO iz Ahena proizvođač je simpatičnog gradskog električnog automobila eGO life. Poslovnu strategiju osmislio je Gunter Schuh, profesor sa tehničkog fakulteta u Ahenu.
Cilj je bio proizvesti jeftin, praktičan i agilan gradski električni automobil- električni automobil za svakoga. Profesor Schuh je uspjeo ostvariti tek neke od svojih zacrtanih ciljeva i zadaća.


EGO life ima zanimljive dimenzije. Sa duljinom od 3,34 m je za desetak centimetara kraći čak i sićušnog  Renault Twinga I. Međutim, sa širinom od 1,75 m ,kao kod Citroena C3,  eGO ima poprilično mjesta u unutrašnjosti, pa čak i straga. Trik je i u podosta visokoj karoseriji od 1,59 m.  Prtljažnik od samo 140 litara može se obaranjem stražnjih sjedala proširiti na 640 litara volumena. Šasija eGO-a je napravljena od aluminija a karoserija od plastike.


Dizajn vanjštine je originalno i dopadljivo oblikovan.  No, unutrašnjost a posebice kontrolna tabla djeluju previše plastično i jeftino. Doseg od 100 do 150 kilometara također eGO-u ne idu u prilog. Ipak, glavni problem za eGO je cijena koja za 'ogoljeni' osnovni model iznosi oko 18 000 eura.
Dodajmo da se za infotainment i navigaciju doplaćuje 1200 eura a za klimu 17000 eura. Tako se cijena modela sa jačim motorom penje sve do 22 000 eura.


Odista je teško zaključiti zašto bi se kupci odlučili za kupnju eGO-a. Glavni konkurent elektična Škoda CITIGO ima veći prtljažnik, oko 100 kilometara veću putnu autonomiju i dopadljiviju unutrašnjost. Električni CITIGO u osnovnoj verziji košta 21 000 eura.


Kako je eGO mala i fleksibilna nova kompanija sa inovativnim idejama i projektima treba očekivati da će profesor Schuh ipak pronaći pravu formulu za uspjeh. Tako su već 'na putu' eGO life u kros i sport verziji.







No comments:

Post a Comment