Sunday, March 3, 2013

FRACKING: KONTROVERZNA TEHNIKA CRPLJENJA NAFTE I PLINA POMOĆU KOJE ĆE SAD POSTATI ENERGETSKA SUPERSILA

 

Svjetska ekonomska kriza i recesija se 'valja' već petu godinu, privredna moć se nezaustavljivo pomjera iz Europe i SAD-a u smjeru Kine, Rusije, Brazila i Indije. . Ekonomski rast se uvijek zasnivao na jeftinim energentima. Velika Britanija, prva 'globalna' imperija, svoj razvoj i dominaciju u 19. stoljeću temeljila je na jeftinom ugljenu. Nafta je u zadnjih stotinu godina bila glavni pokretač zapadnih ekonomija i tako omogućila eru prosperiteta. Glavni izvoznici nafte i plina danas su zemlje bliskog Istoka i Rusija. Zemlje izvoznice  diktiraju politiku cijena te svoj privredni razvoj uglavnom baziraju na izvozu fosilnih goriva.


Također, svijet postaje sve više ekološki osviješten te pokušava naći nove i jeftinije izvore energije. Fracking-Hydraulic Fracturing, kontroverzna tehnika eksploatacije nafte i plina najvjerojatnije će promijeniti energetsku kartu svijeta i (ponovno) promovirati SAD kao energertsku supersilu.

Sama tehnika Frackinga stara je šezdesetak godina. Naslage škriljca u zemljinoj kori probijaju se pod visokim pritiskom sa mješavinom vode, pijeska i kemikalija. Kada se zemljina kora 'probuši' do naslage škriljca u kojima su deponirani nafta i plin bušenje se nastavlja vodoravno kako bi se ispumpala što veća količina fosilnih goriva. Tehniku vodoravnog bušenja i postavljanja cijevi Amerikanci su unaprijedili tek poslije 2000. i ključna je za uspjeh frackinga kao metode koje će posrnuloj američkoj ekonomiji omogućiti jeftine energente-kao pogonsko gorivo ekonomskog razvoja.

U SAD prirodni plin je 60% jeftiniji od nafte, uz to je i čistiji budući da izgaranjem izbacuje znatno manje štetnih materija u zemljinu atmosferu. Jeftini prirodni plin dobijen metodom frackinga će postepeno zamijeniti ugljen u američkim termoelektranama. Tako se računa da će američke termoelektrane pokretane plinom prozvoditi jeftiniju struju i od one iz nuklearnih centrala. Nije isključeno da SAD postane i veliki izvoznik prirodnog plina budući se da računa da će za desetak godina Amerikanci prestići Rusiju kao najvećeg svjetskog proizvođača prirodnog plina..

No, oko frackinga je i niz kontroverzi. Najveća bojazan je zagađivanje izvora pitke vode plinom. Sama tehnologija frackinga zahtijeva enormne količine vode. Proizvođači plina frackingom vodu iz poslije procesa ispumpavaju na površinu da bi ju pročistili i ponovno upotrijebili. Drugi rizik je opasnost od zemljotresa u području frackinga, takvi slučajevi su zabilježeni u Velikoj Bitaniji.

Zemlje centralne i istočne Europe također eksperimentiraju sa frackingom kako bi smanjili ovisnost o ruskom plinu. Tako je fracking u Poljskoj, Litvaniji i Rumunjskoj i važno političko pitanje. Fracking metodom u Europi se buši i do 5-6 kilometara u dubinu zemljine kore, što je znatno dublje nego u SAD. Nadalje, potrebno je barem pet godina da bi se uopće konstatiralo da u Europi ima dovoljno plina za komercijalnu upotrebu.

Fracking polagano mijenja energetsku kartu svijeta. SAD će nastojati pomoću ove kontroverzne metode ponovno postati energetski neovisne što će omogućiti oporavak još uvijek najveće privrede u svijetu. Prije samo desetak godina smatralo se da će u SAD nestati prirodnog plina dok se danas kalkulira da plinom dobivenim frackingom Amerikanci mogu (p)ostati energetskom supersilom narednih stotinjak godina.

Vjerojatno, bi bilo najracionalnije dio profita akumuliranog frackingom investirati u nove i obnovljive izvore energije. Kako u području zaštite okoliša zakonska regulativa u SAD nije striktna kao u Europi postoji bojazan da će putevi profita zarađenog primjenom frackinga krenuti linijom manjeg otpora. Kao nebrojeno puta do sada diktatura financijskih tržišta profit dobiven frackingom najvjerojatnije će se 'upumpavati' u financijske mahinacije. Jedan dio profita će se vjerojatno upotrijebiti i za razvoj novih tehnika eksploatacije plina i nafte na što većim dubinama. Koliko dugo će to moći izdržati naš planet već ruiniran čovjekovom aktivnosti i pohlepom-pokazati će vrijeme. 


No comments:

Post a Comment