Tuesday, May 7, 2013

SOLAR IMPULSE: LETEĆA LABORATORIJA NA SOLARNI POGON

 

Ekološka svijest zadnjih godina nesumnjivo je znatno porasla i svijet se polagano okreće razvoju alternativnih izvora energije. Iako je većina novih projekata i inovacija ništa više od eksperimenta ipak nas treba radovati orijentacija prema održivim izvorima energije diljem meridijana našeg jedinstvenog i (još uvijek) lijepog planeta.

Vjerojatno, najzanimljiva eko-inovacija u transportu je avion pokretan energijom sunca. Solar Impulse,
solarni avion, švicarski je projekt u koji je do sada uloženo oko 94 milijuna američkih dolara. Unatoč ogromnim troškovima projekta odmah treba konstatirati da je nekakav komercijalan let pokretan isključivo pomoću sunčeve energije još decenijama daleko. Svrha Solar Impulsa je razvoj i ekspertiza koja će se steći tokom realizacije ovog revolucionarnog projekta. Na projektiranju i razvoju komponenti Solar Impulsa učestvovalo je 80 svjetskih kompanija sa svojim posljednjim 'high tech' novotarijama od kojih će mnoge zasigurno uskoro naći primjenu i izvan avijacije.


Sve oko Solar Impulsa je naprosto fascinantno. Raspon krila Solar Impulsa je 63,4 metra što je otprilike kao i dužina krila kod 'Jumba' Boeinga 747. Sa svojih 1600 kilograma Solar Impulse teži kao automobil srednje kategorije, dok mu je snaga motora poput one kod skutera -40 konjskih snaga. Maksimalna brzina je 70 km/h, a visina leta je 8 500 metara. Treba napomenuti da je Solar Impulse poprilično krhka letjelica tako da se letovi u pravilu obavljaju za vrijeme lijepog, po mogućnosti sunčanog, vremena.

Trup je izrađen od ultra laganih ugljičnih vlakana. Tako jedan kvadratni metar oplate za trup Solar Impulsa teži nevjerojatnih 93 grama. Krila su u potpunosti obložena solarnim panelima posljednje generacije koje proizvodi američka tvrtka Sunpower. Dobivena električna energija se akumulira u 400 kilograma teški jon-litijumski akumulator. (Neizbježni) kompjutor regulira potrošnju struje i rad četiri elektromotora koji obrću elise Solar Impulsa, svaki motor ima snagu od 10 KS.

Solar Impulse je ovih dana krenuo na put od San Francisca do New Yorka. Let je isplaniran u nekoliko 'blokova' od 20 do 24 sata. Kada će ova 'solarna ptica' stići do New Yorka ovisi o vremenskim prilikama. Solar Impulse već ima dosta letačkog iskustva u Europi a letjeo je i na interkontinentalnoj destinaciji od Rabata u Maroku do Madrida.

Krajnji cilj konstruktora Solar Impulsa je let oko svijeta. No, za takvo što će biti potrebna potpuno nova letjelica koja će moći letjeti i po oblačnom vremenu. Tako će se Solar Impulse II pojaviti za otprilike dvije godine.

Ukoliko za koju godinu iznad našeg neba ugledamo Solar Impulse na putu oko svijeta biti će to još jedan trijumf tehnologije i inovacije. 'Leteća laboratorija' na sunčev pogon, koja nalikuje na izumrlog pterodaktila, nesumnjivo pomiče granice imaginacije i onoga najboljega što je ljudski um u stanju kreirati.


SOLAR IMPULSE u letu iznad Švicarske
letjelica podsjeća na izumrlog pterodaktila
 SOLAR IMPULSE i biciklista-oba na pogon bez fosilnih goriva!
 SOLAR IMPULSE može letjeti i noću no vremenski limitirano
 u kokpit stane sano jedan pilot
SOLAR IMPULSE iznad Golden Gate mosta u San Franciscu
plan američka turneje SOLAR IMPULSA

 


No comments:

Post a Comment