Saturday, April 28, 2012

NOVOTARIJE IZ AZIJE-ELEKTRIČNA RIKŠA I TAXI OD BAMBUSA

Tri točka i tri sjedala
Naša percepcija rikše je nadasve romantična. Ponekad čeznemo da otputujemo u egzotičnu Aziju i da nas neki sirotan vuče u rikši sa kakvim dobrim komadom i to sve za dolar- dva. No, sudeći po vijesti iz Japana izgleda da je klasičnoj rikši došao kraj.

Lepeza- vrata -to samo japanac može da smisli

Dosjetljivi Japanci dosjetili se da elektrificiraju ovo tradicionalno azijsko prometalo. Za pod je upotrebljen bambus a lepeza-vrata su izrađena od Washi papira na bazi drvene pulpe Električna rikša može 'juriti' oko 40 km/h, doseg je 40 kilometara. Performanse su relativno skromne, no za cijenu od oko 10 000 am.dolara od ovakvog vozila se ne može više ni očekivati. Preskupa i nepraktična jon-litijumska baterija još uvijek ograničavajući faktor za neki ozbiljniji proboj električnih vozila.

Taxi od bambusa-novotarija sa Filipina
Na gornjoj slici je još jedna prometna novotarija-taxi sa Filipina izgrađen koristeći kao osnovu bambus. Čak 90% dijelova je izgrađeno od bambusa a motor koristi biodizel dobiven preradom kokosovog oraha.


Najsimpatičnije kod ovakvih vozila izrađenih od bambusa što ukoliko npr ne mogu 'upaliti' vi njih jednostavno možete zapaliti! U nekom ekološki osviještenijom scenariju možete prometala rastaviti i od bambusa napraviti recimo namještaj!


Zahvaljujući električnoj rikši i taxiju od bambusa ovakvi prizori iz Azije uskoro mogu postati prošlost 





No comments:

Post a Comment