Monday, December 11, 2017

POLICIJSKI AUTOMOBILI SA DOZOM GLAMOURA



Policija i policijski automobili često asociraju na nekakvo kažnjavanje i discipliniranje. No, usprkos našoj negativnoj percepciji policijskih vozila ona ipak mogu biti i povezana sa izvjesnom dozom glamoura. Američki automobilski site petrolicious.com  napravio je pregled najatraktivnijih policijskih vozila iz prošlosti. Prokomentirajmo ovaj interesantan izbor a dodani su i neki policijski automobili sa ovih prostora

 Alfa Romeo Giulia Super 1962-1978

alfa giulia unutrasnjost
 alfa giulia
Alfa Romeo Giulia je bila neizostavni policijski automobil u akcijskim filmovima čija se radnja dešavala u Italiji 60ih i 70ih godina prošlog stoljeća. Istaknimo kultni Italian Job iz 1969. Ova elegantna i za ono vrijeme moderna limuzina jedan je i od najboljih alfinih modela ikada.


 Ford Mustang SSP



Ford Mustang  iz 80ih godina zasigurno nije ljepotan. No, policije 35 američkih saveznih država odlučile su koristiti ovaj automobil automobil ponajprije zbog njegove robustnosti i brzine.  Moćan V8 motor zapremine 5 000 kubika katalpultirao bi ovaj Mustang i do brzine od 250 km/h. Kako su u ono vrijeme američki automobili bili teški i spori malo tko je mogao umaknuti ovoj policijskoj aždaji. Penzionirane primjerke ovog Mustanga obično su otkupljivali tuneri koji bi ih modificirali za drag utrke. 



 Saab 900

Glomazni i teški američki automobili sa zadnjim pogonom iznimno su neupravljivi u zimskim uvjetima vožnje. Zbog toga su neke policijske uprave američke države Colorado u ophodnjama koristile švedski Saab 900 koji je imao prednji pogon. I druge policije diljem svijeta su koristile modele Saab-a zbog robustnosti.
















 Porsche 911 targa

Policija u Nizozemskoj je uistinu imala stila. U ophodnjama i presretanjima koristila je elegantni Porsche 911 targa.






 Alpine A110
alpine A110

Najviše stila imali su francuski organi reda. Futuristički Citroen SM i ultrasporski Alpine A110 su nenadmašni dvojac u ovom pregledu. Teško se oteti dojmu da su automobili nekada bili stilistički zanimljiviji i atraktivniji.
  citroen SM











Ferarri 250 GTE

 ferrari 250 gte
Ovaj moćni 12 cilindrični 'pastuh' policiji u Rimu poklonio je osobno Enzo Ferarri. Jedan rimski policajac je toliko spretno jurio nevaljalce  sa ovim snažnim automobilom da mu je Enzo Ferarri ponudio mjesto u svom trkaćem timu. Policajac je ponudu odbio.



ferarri 250 gte














Mercedes 190 SL

 Na naśim prostorima policija tj 'narodna milicija' je takodjer imala poprilično stila. Kao policijski presretač 50ih i 60ih korišten je ni manje ni više  nego 'ljuti' roadster Mercedes 190 SL. Ništa manje glamourozni nisu bili ni Buba kabriolet i Porsche 911. Zanimljivo je da su oba Porschea 911 koja su koristili milicajci u Beogradu karambolirani u akciji.


 mercedes 190 sl
 policijski ex yu glamour
 narodna milicija u bubi kabrio

 milicijski  porsche 911 na beogradskim ulicama



No comments:

Post a Comment