brudet od liganja sa palentom ala gospodja Marcelina |
Moj prijatelj Mirko je
prekaljeni gradjevinar koji je radio na gradilisstima diljem tkz
bivsse drzzave (iliti Jugoslavije). Kada bi primio placcu Mirko bi se
obiccno sa drugarima zaputio u restoran. U vremenima bez
TripAdvisora i aplikacija za izbor restorana Mirko i njegovi radni drugari su imali pomalo ccudan kriterij za odabir mjesta gdje bi nessto ukusno 'poklopali' a bogami i dobro popili. Prljavi i masni stolnjaci u restoranu bili bi znak
Mirku i drugarima da je hrana u odredjenom ugostiteljskom objektu ukusna.
Cijela
teorija zapravo ima nekakvu 'logiku' buducci da je staro pravilo da ako je u
restoranu guzzva onda je najvjerojatnije i hrana ukusna. A zbog
guzzvi se ccesto i nema previsse vremena mijenjati stolnjake.
Nekoliko
godina sam zzivjeo u Londonu koji je naprosto preplavljen kineskim
restoranima. Dobar odnos kvalitete i cijena kljucc su prodora kineske
gastronomije u britanskoj prijestolnici. Sa kumom Igorom ccesto bi
odlazio jesti u *1 'eat as much as you can' kineske restorane. Nakon
vissemjeseccne potrage locirali smo kineski restoran u londonskom
kvartu Streatham kao nassu gastronomsku metu. Igor bi obiccno dan prije
odlaska kod 'kineza preskoccio vecceru. Sutradan ujutro bi pojeo lagani
doruccak kako bi popodne mogao pojesti desetak tanjura ukusnih kineskih specijaliteta. Cijela gastronomska 'bakanalija' obiccno bi kosstala samo 5 funti!
No, kada
smo jednom zgodom u toaletu restorana vidjeli plasticcnu kantu u kojoj su bili prljavi tanjuri Igorov apetit naglo je splasnuo. Iako sam
uvjeravao Igora da je to i znak da je restoran dobar, nazzalost (ili
na srecu) bio je to i nass zadnji posjet kineskom restoranu u Streathamu.
U Londonu
postoji i bezbroj kebab shopova. Kako su se svojevremeno pubovi u Engleskoj zatvarali u isto vrijeme, ogladnjela gomila bi se zaputila do
oblizznjih kebab shopova. Kebab 'ssto masniji-to bolji' instantno bi
ublazzio glad i mamurluk. Zbog losse kvalitete jagnjetine i govedine koja se koristi u kebab shopovima britanske novine ccesto pissu o opasnostima koje vrebaju iz ovog orijentalnog 'specijaliteta'. Tako londonski Mirror
konstatira da konzumiranje dva masna kebaba tjedno potencijalno mozze
imati i smrtne posljedice. No, kebab ostaje i dalje popularan (i mastan).
ja na Notthing Hill karnevalu |
Putnik
namjernik u Londonu ce zamijetiti i pregrsst 'etnicckih' mesnica.
Vlasnici takvih mesnica su obiccno arapskog,africckog ili turskog
porijekla. Higijena nije bass na najvissem nivou, no meso je
popriliccno ukusnije od onog iz trgovacckih centara. Vlasti
najccessce zazzmire zbog neadekvatne higijene u takvim objektima
buduci da meso, telece ssape i glave od ajkule tamo uglavnom kupuju
stranci *2 (bloody foreigners) i koji usamljeni marginalac.
No,
postoji li uistinu kakva veza izmedju losse higijene i dobre hrane? U
odredjenom kontekstu nekakva korelacija mozze i postojati samo ukoliko
se radi o perifernim stvarima vezanim uz hranu, kao npr gore pomenuti prljavi
stolnjaci u 'prometnim' restoranima. No, savjete poput onoga
da za 'dobar fiss paprikass riba treba da smrdi' ipak treba
ignorirati u potpunosti.
1* eat as much you can-
jedi koliko mozzess
2* bloody foreigners-
doslovno: 'krvavi stranci' -najblizze na nasski: 'jebeni stranci'Nothhing Hill karneval |
No comments:
Post a Comment