Saturday, December 9, 2017

LOŠA HIGIJENA-KLJUČ ZA DOBRU HRANU !?


brudet od liganja sa palentom ala gospodja Marcelina
Moj prijatelj Mirko je prekaljeni gradjevinar koji je radio na gradilisstima diljem tkz bivsse drzzave (iliti Jugoslavije). Kada bi primio placcu Mirko bi se obiccno sa drugarima zaputio u restoran. U vremenima bez TripAdvisora i aplikacija za izbor restorana Mirko i njegovi radni drugari su imali pomalo ccudan kriterij za odabir mjesta gdje bi nessto ukusno 'poklopali' a bogami i dobro popili. Prljavi i masni stolnjaci u restoranu bili bi znak Mirku i drugarima da je hrana u odredjenom ugostiteljskom objektu ukusna.

Cijela teorija zapravo ima nekakvu 'logiku' buducci da je staro pravilo da ako je u restoranu guzzva onda je najvjerojatnije i hrana ukusna. A zbog guzzvi se ccesto i nema previsse vremena mijenjati stolnjake.

Nekoliko godina sam zzivjeo u Londonu koji je naprosto preplavljen kineskim restoranima. Dobar odnos kvalitete i cijena kljucc su prodora kineske gastronomije u britanskoj prijestolnici. Sa kumom Igorom ccesto bi odlazio jesti u *1 'eat as much as you can' kineske restorane. Nakon vissemjeseccne potrage locirali smo kineski restoran u londonskom kvartu Streatham kao nassu gastronomsku metu.  Igor bi obiccno dan prije odlaska kod 'kineza preskoccio vecceru.  Sutradan ujutro bi pojeo lagani doruccak kako bi popodne mogao pojesti desetak tanjura ukusnih kineskih specijaliteta. Cijela gastronomska 'bakanalija' obiccno bi kosstala samo 5 funti!

No, kada smo jednom zgodom u toaletu restorana vidjeli plasticcnu kantu u kojoj su bili prljavi tanjuri Igorov apetit naglo je splasnuo. Iako sam uvjeravao Igora da je to i znak da je restoran dobar, nazzalost (ili na srecu) bio je to i nass zadnji posjet kineskom restoranu u Streathamu.

U Londonu postoji i bezbroj kebab shopova. Kako su se svojevremeno pubovi u Engleskoj zatvarali u isto vrijeme, ogladnjela gomila bi se zaputila do oblizznjih kebab shopova. Kebab 'ssto masniji-to bolji' instantno bi ublazzio glad i mamurluk. Zbog losse kvalitete jagnjetine i govedine koja se koristi u kebab shopovima britanske novine ccesto pissu o opasnostima koje vrebaju iz ovog orijentalnog 'specijaliteta'. Tako londonski Mirror konstatira da konzumiranje dva masna kebaba tjedno potencijalno mozze imati i smrtne posljedice. No, kebab ostaje i dalje popularan (i mastan).

ja na Notthing Hill karnevalu
Putnik namjernik u Londonu ce zamijetiti i pregrsst 'etnicckih' mesnica. Vlasnici takvih mesnica su obiccno arapskog,africckog ili turskog porijekla. Higijena nije bass na najvissem nivou, no meso je popriliccno ukusnije od onog iz trgovacckih centara. Vlasti najccessce zazzmire zbog neadekvatne higijene u takvim objektima buduci da meso, telece ssape i glave od ajkule tamo uglavnom kupuju stranci *2 (bloody foreigners) i koji usamljeni marginalac.

No, postoji li uistinu kakva veza izmedju losse higijene i dobre hrane? U odredjenom kontekstu nekakva korelacija mozze i postojati samo ukoliko se radi o perifernim stvarima vezanim uz hranu, kao npr gore pomenuti prljavi stolnjaci u 'prometnim' restoranima. No, savjete poput onoga da za 'dobar fiss paprikass riba treba da smrdi' ipak treba ignorirati u potpunosti.

1* eat as much you can- jedi koliko mozzess
2* bloody foreigners- doslovno: 'krvavi stranci' -najblizze na nasski: 'jebeni stranci'


Nothhing Hill karneval

No comments:

Post a Comment