Tuesday, August 1, 2017

SEAT ARONA: EUROPSKA SUV OFENZIVA



 Španjolski Seat ,ogranak moćnog Volkswagena, nakon dužeg vremena bilježi pozitivne prodajne rezultate. Jedan od ključeva prodajnog uspjeha svakako je i Seatov ulazak u sve popularniji i sve napučeniji SUV segment. Izlaskom iz recesije i prateći trend iz Amerike, prodaja SUV modela svakojakih veličina i oblika na starom kontinentu je naprosto eksplodirala. 2016. ukupna prodaja SUV-ova  iznosila je gotovo astronomskih 3 800 000 vozila. Tako   u Europi svaki četvrti prodani automobil  pripada SUV segmentu. Ovim vrtoglavim porastom ugroženi su i dosadašnji šampioni prodaje iz 'tradicionalnih' automobilskih segmenata između ostaloga i Volkswagen Golf. 

Seat je predstavljanjem Atece ,svog prvog SUV-a, već zakoračio u bitku za kupce diljem Europe. Nedavno je predstavljena i Arona, mali SUV na osnovi (nove) šeste generacije Seat Ibize. Konstruirana na istoj platformi, te 7,9 cm duža i 9,9 cm viša Arona je i po dizajnu u potpunosti izvedenica Ibize. Dopadljivim dizajnom Arone dominiraju nešto oštrije i dinamičnije  no i dovoljno skladne linije koje su se prvi puta pojavile na sada već penzioniranoj petoj generaciji Ibize 2008-2017.



Seat Arona je moderan automobil napakiran sa svom (potrebnom) tehnološkom i info gadgeterijom. Iz prvih recenzija i testova možemo pronaći da je sve na Aroni pristojno solidno sklopljeno u Seatovoj tvornici u Barceloni. Prostora u kabini dugačkoj 413,8 cm je dovoljno, kao i u prtljažniku veličine 400 l. Motorizacija se sastoji od pet benzinskih i dizel motora. Naglasak je stavljen na nove Volksvagenove trocilindrične benzince zbog ekoloških skandala i nedoumica sa dizel motorima




.


Seat sa Aronom nesumnjivo ima ozbiljnog takmaca u kategoriji malih SUV automobila. Zbog europskih stješnjenih gradskih ulica kupovina maloga SUV vozila poput Arone čini se kao razuman izbor. Seat računa da će Aronu kupovati nešto mlađi kupci, koje će Arona većinom prevoziti od mjesta A do mjesta B. No, tijekom vikenda Arona će prevoziti svoje kupce i do plaže i ponekad u kakvo planinarenje. Manje je vjerojatno da će kupci Arone biti farmeri i vatrogasci. 

 Glavni takmaci Aroni na sve europskom trzištu će biti nedavno predstavljeni Hyundai Kona, Kia Stonic i Citroen Aircross. Svakako ne treba zaboraviti a niti podcijeniti već etablirane igrače; Renault Captur, Nissan Juke i Mazdu CX3.





No comments:

Post a Comment