Tuesday, February 12, 2013

ZNANSTVENO DOKAZANO: SENDVIČ SA SLANINOM 'LIJEČI' MAMURLUK



 
Do ovog 'senzacionalnog' otkrića su došli znanstvenici sa engleskog Sveučilišta Newcastle. Tako je dokazano je da ugljikohidrati iz kruha i proteini iz slanine pospješuju i ubrzavaju oporavak nakon prekomjernog konzumiranja alkohola.

Preciznije, aminokiseline iz slanine razbijaju ugljigohidrate iz kruha i takva kombinacija ubrzava metabolizam a stvara se i glukoza neophodna hrana za uspavani mozak. Znači, najidealnije bi bilo poslije burne noći uzeti svježi kruh i prepeći malo slanine (zašto ne i luka?) i napraviti veliki sendvič sa slaninom. Takav sendvič onda treba shvatiti kao 'terapiju' protiv mamurluka a nikako kao 'meze' i podlogu za nove količine alkohola.


Googlajući po internetu na stranicama iz Engleske pronašao sam bezbroj načina kako preživjeti poslije'. Tako se preporučuju: kombucha čaj, kefir od mladog kokosovog mlijeka, šparoga, B i C vitamini. Zanimljivo je da su komentari čitatelja ispod članaka na portalima puni preporuka o djelotvornosti koka-kole, hamburgera i pomfrija u borbi protiv mamurluka. Poznato je da Englezi imaju popriličnu lošu ishranu te da se u Britaniji komzumira najviše gotovih jela i konzervi u Europi. Stoga savjeti čitatelja kako pečeni krumpir može pomoći kod mamurluka ni malo ne iznenađuju.

Više iznenađuje kako upotreba rasola od kupusa 'protiv'mamurluka nije poznata u anglo-saksonskom gastro-kulturnom miljeu. Sa druge strane rasol je iznimno popularan na Balkanu i Rusiji kao tradicionalno anti-mamurluk sredstvo, u Rusiji se čak i prodaju limenke rasola. No, upotreba kupusa nije vezana samo za Slavene budući da su kupus u borbi mamurluka prvi upotrebljavali stari Egipćani i Grci.


Poslije uživanja u alkoholu Rimljani bi pojeli pečenog kanarinca, a interesantno je da teorija 'klin se sa klinom izbija' datira još iz srednjeg vijeka. Medicinska škola iz Salerna u Italiji tako je preporučivala da ako ste navečer uživali u vinu-najbolje je i sljedećeg dana nastaviti sa vinom! 

ruska limenka sa rasolom
Hemingway u El Floridita baru u Havani

Lubitelj koktela na bazi (više vrsta) ruma Ernest Hemingway 'dan poslije' bi se oporavljao uz pomoć 'tonika' načinjenog od soka od paradajza i piva. Winston Churchill nikada nije krio da je ovisnik o alkoholu, tako je jedanput izjavio: 'Izvukao sam više iz piće nego što je piće izvuklo iz mene'. Još zanimljivija je bila Chuchillova kura za mamurluk koja se sastojala od hladne pečene šljuke i pola litre port vina.
Treba primjetiti da Adolf Hitler nije konzumirao alkohol. Leži li u tome možda razlog što je poražen u drugom svjetskom ratu!? 

pečena šljuka

                                                                        Winston Churchill
Ono što može pomoći kod mamurluka je i sok od naranče-vitamin C kao i banane-kalij. Banane je preporučljivo jesti prije konzumiranja alkohola. No, vjerojatno je najbolji savjet probati reducirati unos alkohola. Ako ste već odlučili konzumirati alkohol u većim količinama, pijte samo jednu vrstu pića. Kvalitetnija (i skuplja) alkoholna pića u pravilu će izazvati manje tegoba.

Ako ste se odlučili malo više 'povući' pokušajte razmisliti o nastupajućoj mučnini, glavobolji, oslabljenoj motorici i koncentraciji. Pomislite da ćete pričati stvari zbog kojih ćete se nekoliko dana poslije ispričavati znancima (i neznancima). Ako ipak ne marite za sve posljedice opskrbite se unaprijed dovoljnim zalihama slanine, rasola, soka od naranče i banana. Živjeli! 





No comments:

Post a Comment