Do ovog 'senzacionalnog'
otkrića su došli znanstvenici sa engleskog Sveučilišta Newcastle.
Tako je dokazano je da ugljikohidrati iz kruha i proteini iz slanine
pospješuju i ubrzavaju oporavak nakon prekomjernog konzumiranja alkohola.
Preciznije, aminokiseline
iz slanine razbijaju ugljigohidrate iz kruha i takva kombinacija
ubrzava metabolizam a stvara se i glukoza neophodna hrana za uspavani
mozak. Znači, najidealnije bi bilo poslije burne noći uzeti
svježi kruh i prepeći malo slanine (zašto ne i luka?) i napraviti
veliki sendvič sa slaninom. Takav sendvič onda treba shvatiti kao
'terapiju' protiv mamurluka a nikako kao 'meze' i podlogu za nove
količine alkohola.
Googlajući po internetu
na stranicama iz Engleske pronašao sam bezbroj načina kako
preživjeti poslije'. Tako se preporučuju: kombucha čaj, kefir
od mladog kokosovog mlijeka, šparoga, B i C vitamini. Zanimljivo je
da su komentari čitatelja ispod članaka na portalima puni preporuka
o djelotvornosti koka-kole, hamburgera i pomfrija u borbi protiv
mamurluka. Poznato je da Englezi imaju popriličnu lošu ishranu te
da se u Britaniji komzumira najviše gotovih jela i konzervi u
Europi. Stoga savjeti čitatelja kako pečeni krumpir može pomoći
kod mamurluka ni malo ne iznenađuju.
Više iznenađuje kako
upotreba rasola od kupusa 'protiv'mamurluka nije poznata u
anglo-saksonskom gastro-kulturnom miljeu. Sa druge strane rasol je
iznimno popularan na Balkanu i Rusiji kao tradicionalno
anti-mamurluk sredstvo, u Rusiji se čak i prodaju limenke rasola.
No, upotreba kupusa nije vezana samo za Slavene budući da su kupus u
borbi mamurluka prvi upotrebljavali stari Egipćani i Grci.
Poslije uživanja u
alkoholu Rimljani bi pojeli pečenog kanarinca, a interesantno je da
teorija 'klin se sa klinom izbija' datira još iz srednjeg vijeka.
Medicinska škola iz Salerna u Italiji tako je preporučivala da ako
ste navečer uživali u vinu-najbolje je i sljedećeg dana
nastaviti sa vinom!
ruska limenka sa rasolom |
Hemingway u El Floridita baru u Havani |
Lubitelj koktela na bazi
(više vrsta) ruma Ernest Hemingway 'dan poslije' bi se oporavljao uz
pomoć 'tonika' načinjenog od soka od paradajza i piva. Winston Churchill nikada nije
krio da je ovisnik o alkoholu, tako je jedanput izjavio: 'Izvukao sam
više iz piće nego što je piće izvuklo iz mene'. Još zanimljivija
je bila Chuchillova kura za mamurluk koja se sastojala od hladne
pečene šljuke i pola litre port vina.
Treba primjetiti da Adolf
Hitler nije konzumirao alkohol. Leži li u tome možda razlog što je
poražen u drugom svjetskom ratu!?
pečena šljuka |
Winston Churchill
Ono što može pomoći
kod mamurluka je i sok od naranče-vitamin C kao i banane-kalij.
Banane je preporučljivo jesti prije konzumiranja alkohola. No,
vjerojatno je najbolji savjet probati reducirati unos alkohola. Ako
ste već odlučili konzumirati alkohol u većim količinama, pijte
samo jednu vrstu pića. Kvalitetnija (i skuplja) alkoholna pića u
pravilu će izazvati manje tegoba.
Ako ste se odlučili malo
više 'povući' pokušajte razmisliti o nastupajućoj mučnini,
glavobolji, oslabljenoj motorici i koncentraciji. Pomislite da ćete
pričati stvari zbog kojih ćete se nekoliko dana poslije ispričavati
znancima (i neznancima). Ako ipak ne marite za sve posljedice opskrbite se unaprijed dovoljnim zalihama slanine, rasola, soka od naranče i
banana. Živjeli!
No comments:
Post a Comment