Monday, November 4, 2019

UNITI ONE: ELEKTRIČNA REVOLUCIJA KOJA TEČE



Električni automobili ipak dolaze! Visoka cijena i ograničena putna autonomija sve donedavno su bile barijere za proboj električnih vozila na tržištu automobila. Dodatno, mnogi proizvođači nisu bili niti previše zainteresirani za električna vozila budući da su solidno zarađivali na modelima sa klasičnim pogonom. Porsche je tako tek nedavno predstavio Taycan, prvi električni model u svojoj ergeli supersportaša. Taycan juri od 0-100 za 2,8 sekundi a najveća brzina je 260 km/h. Pored pojačanih performansi Taycan ima i 'pojačanu' cijenu koja iznosi 185 000 eura.

Taycan i njemu slični električni supersportaši gotovo biblijskih performansi nesumnjivo pridonose popularizaciji električnih vozila. Ipak, pravi proboj prema elektrifikaciji automobila izvršiti će –kupcima prihvatljiva cijena. Švedski proizvođač Uniti sa modelom One cijenom od oko 17 000 eura se približio psihološkoj granici od (prihvatljivih) 15 000 eura. Budući da se u nekim zemljama subvencioniraju kupci električnih vozila Uniti One će na nekim tržištima koštati i ispod 15 000 eura.

jajolika i aerodinamična vanjština

Uniti One je maleni trosjed dimenzijama sličan Fiatu 500. Jajoliki dizajn vanjštine je potpuno podređen aerodinamici. Mnogo zanimljivije je unutar kabine gdje je najviše pažnje posvećeno vozaču čije sjedište je i jedino naprijed, a straga su dva sjedišta za putnike. Komande i displeji su dizajnirani u dopadljivom skandinavskom minimalističkom stilu. Kontrolne funkcije su digitalizirane sa Android aplikacijama a elektrokromatski krov automatski regulira količinu svjetla u kabini. U konstrukciji Uniti One-a upotrebljavan je aluminij visoke čvrstoće kao i ugljična vlakna.

 vozač je sam sprijeda u gotovo 'komandnom' položaju

Uniti One je pokretan elektromotorom snage od 68 KS. Ubrzanje od 0-100 km/h je 9,9 sekundi a maksimalna brzina je 120 km/h. ABS i elektronska kontrola stabilnosti dio su serijske opreme. Putna autonomija od 300 km čini Uniti One poprilično kompetentnim električnim vozilom i za nešto dulja putovanja. Treba dodati da se prtljažnik od 155 litara spuštanjem zadnje klupe može proširiti na respektabilnih 760 litara.

spuštena zadnja klupa zajedno sa prtljažnikom čini potpuno ravnu tovarnu površinu

Zadovoljuvajuće performanse i proporcije ovoga trosjeda mogu zadovoljiti potrebe mnogih pojedinaca, parova i obitelji sa jednim malim djetetom. Sa sklopljenom zadnjom klupom Uniti One može prevesti npr veš mašinu. Sve u svemu, Uniti One je uspješna demonstracija švedske praktičnosti i funkcionalnog dizajna.

Uniti One zasigurno neće donijeti radikalni preokret ka prelazu prema električnim vozilima ali sa nizom sličnih , cijenom prihvatljivih, vozila predstavlja smjer u kojem teče električna revolucija kod automobila. Akumulatori kod elektroautomobila su sve jeftiniji i trajniji. Električna vozila su i zapravo tehnološki manje kompleksna i jednostavnija za održavanje od vozila sa pogonom motorima sa unutarnjim sagorijevanjem

U svijetu električni automobili čine tek oko 0,5 % od ukupnog broja svih vozila, no postoji jasno izražena tendencija rasta. Kina je globalni lider u proizvodnji električnih automobila. Preko 100 kineskih proizvođača proizvodi električne automobile u svim rasponima kategorija i cijena. Najjeftiniji modeli koštaju od oko 1500 USD.




No comments:

Post a Comment