Saturday, February 10, 2018

NOVI MERCEDES A KLASE: MALIŠAN JE PORASTAO



Prvi Mercedes A klase predstavljen je 1997. Zbog dužine od samo 361 cm automobil je bio nazvan 'Baby Benz'. Mališan je imao i ozbiljnu dječju bolest a to je bilo prevrtanje pri 'los testu'. Test je simulirao ponašanje vozila u slučaju iznenadnog kočenja. Mercedes je brzo reagirao i serijski ugradio ESP (elektronski program stabilnosti) u sve tadašnje mercedese A klase.


Nedavno, dvadesetak godina kasnije, svijet je ugledala i četvrta generacije Mercedesa A klase. Baby Benz je porastao do dužine od 442 cm i tako postao jedan od najdužih automobila u kategoriji kompakt automobila. Novi model je u odnosu na treću generaciju 12 cm duži i ,kako navodi Mercedes, ima više prostora za putnike i prtljagu.

Vanjski izgled novog Mercedesa A klase se nije bitno izmijenio u odnosu na prethodnika. Slabije upućeni bi mogli ustvrditi da se radi o temeljnijem redizajnu. No, postoje i bitne razlike, tako je 'nos' A klase sada niži i agresivniji a prednji i stražnji prevjesi su smanjeni.


Nova A klasa je naprosto napakirana tehnologijom i gadgeterijom. Ploča sa instrumentima i dva ogromna touchscreena vozaču nudi pravo 'widescreen iskustvo'. Kako bi privukao mlađe kupce, Mercedes je sav raspoloživi luksuzni infointment i high-tech iz viših klasa ugradio u novu A klasu.


Ništa manje nisu impresivni sigurnosni i sistemi pomoći vozaču. 'Distronic system' radarima prati promet i prepoznaje znakove a istovremeno prati i informacije sa GPS satelita  U slučaju nužde sistemi Blind Spot Assist i Brake Assist će prvo upozoriti vozača a po potrebi i ubrzati, usporiti ili zaustaviti vozilo.

Novu A klasu će pokretati dva nova benzinska zapremine 1,4 (163 KS) i 2,0 (224 KS) i jedan novi 1,5 (115KS) dizel motor. U pripremi su i 'ljuta' AMG i 4matic (4x4) verzije.

U svojih dvadeset godina postojanja A klasa je porasla 80 centimetara. Od Baby Benza prve generacije koji je bio konkurent malim Peugeotima, Renaultima i Fiatima pa do najnovije četvrte generacije ,čijih se aplikacija i gadgeta ne bi posramio ni iPhone, Mercedes sa A klasom nastoji biti korak ispred tržišnih takmaca. Tako je nova high-tech A klasa definitivno tehnološki 'najnaouružaniji' kompakt.


Mercedes je globalno najprodavaniji premium brand no Audi i BMW su mu za petama. Nova high-tech A klasa u potpunosti prati duh vremena i vizualno i tehnološki. Nekima će izgledati 'predizajnirana' i sa kokpitom koji ima odviše tech-kiča no mnogi ,osobito mlađi, će joj s oduševljenjem aplaudirati. O ukusima se ne raspravlja.
Cijene počinju od 25 000 eura. 




No comments:

Post a Comment