Tuesday, February 6, 2018

KATAR U BROJKAMA I SLOVIMA




populacija: 2,6 milijuna stanovnika
najviši vrh: 103 metra
1971 proglašena neovisnost od Velike Britanije
1952 ukinuto ropstvo
religija: sunitski i šiitski islam
glavni grad: Doha

Katar je jedna od najbogatijih svjetskih država. Ronjenje bisera i ribarenje nekada su bili glavni izvor prihoda. No, kako je u moru oko Katra pronađen prirodni plin i nafta došlo je do snažne socijalno-ekonomske transformacije stanovništva na poluotoka.




Katar, uz susjedni Iran, posjeduje najveće rezerve prirodnog plina i razvio je tehnologiju ukapljivanja zemnog plina. LNG je tekući plin koji je tako jednostavniji za transportiranje. Katar je najveći svjetski izvoznik LNG plina a najveći kupci su Kina, Indija, Južna Koreja i Japan. LNG plin iz Katra je znatno jeftiniji od američkog plina.

Bogatstvo stečeno prodajom plina i nafte Katar ulaže diljem svijeta. Tako Katar , između ostaloga, ima udjel u njemačkom Volkswagenu, ruskoj naftnoj kompaniji Rosneft i Empire State buildingu.
Država financira i 'socijalnu državu' tako da porez ne postoji, građani imaju besplatno školstvo i struju a 'zagarantovan' je i besplatni pogreb. Šest američkih sveučilišta imaju 'podružnice' u kojima se mogu u potpunosti završiti razni studiji.


Radna snaga je uvezena većinom iz Azije. Katarski Simfonijski orkestar se također sastoji većinom od uvoznih muzičara. Mnogo kontroverzi se diglo oko svjetskog nogometnog prvenstva koje će se 2022. održati u ovoj pustinjskoj državi koja se nikada nije kvalificirala na SP. Građevinski radnici, pretežno iz Azije, su radili u nehumanim uvjetima na izgradnji stadiona i infrastrukture. Organizatori prvenstva iz Katra tvrde da su radni uvjeti na gradilištima sada znatno poboljšani. Za troškove prvenstva Katar će potrošiti (astronomskih) 200 milijardi američkih dolara.

Prošlog ljeta Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrain i Egipat uveli su Katru blokadu kopnenih, zračnih i pomorskih granica kao i ekonomski bojkot zbog navodne podrške terorizmu. Jedina kopnena granica Katra je ona sa Saudijskom Arabijom u dužini od 87 kilometara. Osim turizma i građevinskog sektora privreda Katra nije osjetila značajnije posljedice ekonomskog bojkota i blokade. Zanimljivo je da je i 12 000 deva i ovaca prošle godine naprasno 'protjerano' sa ispaše iz Saudijske Arabije. Katar je ojačao ekonomsku suradnju sa Iranom sa kojim dijeli najveće svjetsko podmorsko polje prirodnog plina smješteno u Perzijskom zaljevu.


Katar održava veze sa opskurnim religijskim i političkim grupama diljem bliskog Istoka. Katar podržava palestinski Hamas a u Dohi postoji i 'predstavništvo' afganistanskih talibana. U Katru je smještena najveća američka vojna baza na bliskom istoku sa 10 000 vojnika. Istovremeno,  Katar pregovara sa Rusijom oko nabave protuzračnog raketnog sistema S-400.

Za razliku od Saudijske Arabije žene u Katru voze automobile već desetljećima. Ne postoje javne egzekucije. U Katru postoje barovi a krišćani i ostale vjerske skupine mogu slobodno prakticirati
svoju vjeru.

Tv postaja Al Jazeera je snažan i utjecajan promotor katarske vanjske politike u svijetu iako Al Jazeera tvrdi da je uređivačka politika posve neovisna. Al Jazeera Balkans počela je emitiranje na našim prostorima 2011.



No comments:

Post a Comment