Friday, November 15, 2013

DA LI JE DOŠLO VRIJEME ZA OPROŠTAJ SA FOSILNIM GORIVIMA I ATOMSKOM ENERGIJOM?


 

Kada su, poslije snimanja njegove 'Odiseje u svemiru', američkog redatelja Stanleya Kubricka novinari upitali ima li nekakvog oblika inteligencije u svemiru; Kubrick je odgovorio sa protu-pitanjem 'Pitanje je da li inteligencija uopće postoji na zemlji ?'  Velike sile se još uvijek nisu odrekle atomskog naoružanja koje sa svojom razornom može nekoliko puta razoriti naš planet. No, sa daljnjom nemilosrdnom eksplatacijom prirodnih resursa kao i sve izraženijim klimatskim promjenama naš planet biva ugrožen i sa nizom novih prijetnji i rizika.

 

Deepwater Horizon naftna platforma
 Zapadna civilizacija, posebice Amerika, je definitivno teški ovisnik o nafti. Kako je cijela američka ekonomija bazirana na jeftinoj uvoznoj nafti. Obamina administracija je odobrila projekte crpljenja nafte iz mora. No, kada je u travnju 2010. u Meksičkom zaljevu platforma Deepwater Horizon eksplodirala sistemi za zaustavljanje curenja nafte iz bušotine su jednostavno zakazali te je 5 000 barela nafte svakodnevno curilo je u more u neposrednoj blizini američke obale.


atomska centrala Fukushima
Zastrašujući incident se desio i u ožujki 2011. u japanskoj atomskoj centrali Fukushima. Jedna od najvećih i najsigurnijih atomskih centrala u svijetu zbog zemljotresa i tsunamija doživjela je havariju čije će posljedice ljudi i okoliš osjećati decenijama. Tune kontaminirane radijacijom iz Fukushime pojavije su se i duž obale Kalifornije!

Ovi incidenti zapravo ponovno upozoravaju kako je vrijeme da se čovjek (čitaj krupni kapital+strukture vlasti) prestane poigravati sa prirodom. Kako je prirodnih (čitaj jeftinih) resursa na kojima je počivao cijeli zapadni društveno-ekonomski model sve manje nije li vrijeme da se odista punom snagom posvetimo iznalaženju novih izvora energije.

No, i bez incidenata i havarija naš okoliš je 'dovoljno' onečišćen. Zrak u industrijskim zemljama je sve manje kvalitetean kao posljedica sve većeg broja motornih vozila, Pored sumpora i cijele lepeze drugih opasnih materija  posebno je opasan dušikov oksid-NO2 kojega u atmosferu ispuštaju dizelski motori.  Tako se recimo pretpostavlja da u Londonu od posljedica trovanja sa sitnim česticama dušikova oksida godišnje umre oko 1000 osoba. Neke studije dušikov oksid okrivljuju i za gubitak orijentacije kod pčela.   

Nafte je sve manje a potražnja je sve veća tako da i manji ekcesi poput kidnapiranja nekoliko radnika sa naftnih bušotina u Nigeriji automatski utječu na povišenje cijene takozvanog 'crnog zlata'. Nadalje, eksploatacija nafte, plina i ugljena održava na vlasti brojne nedemokratske režime u zemljama izvoznicama energenata.

Kako se  i sveprisutna (i još uvijek jeftina) plastika izrađuje od naftnih derivata koji će neminovno biti iscrpljeni ipak se radi i na zamjenskim sirovinama. Ambalaža budućnosti će tako biti biljnog porijekla no kako je proizvodnja preskupa treba će još dosta vremena do neke potpuno ' eco-friendly'  zamjene za plastiku.

Chevrolet Volt-ekonomičan ali skup
Dugo najavljivani električni automobili koji su preskupi su zapravo običan marketinški spin velikih automobilskih proizvođača kako bi pokazali svoju tobožnju ekološku osviještenost. Zašto je nemoguće napraviti električni automobil koji bi koštao par tisuća eura? Zašto sadašnji električni automobili mogu preći samo nešto više od stotinjak kilometara u iole agresivnijem režimu vožnje?

U nastojanju da smanji ovisnost o fosilnim gorivima najdalje je otišla Njemačka gdje se odvija prava revolucija u primjeni održive energije. Atomske centrale se postepeno zatvaraju Solarni paneli u Njemačkoj daju i do 22 gigavata struje što je jednako količini struje koju proizvedu čak 20 atomskih centrala. Njemačka tako ima instaliranih solarnih panela kao 'ostatak svijeta' zajedno! Nijemci su otišli daleko i u primjeni bioplina tako da se i stajsko gnojivo koristi za dobijanje plina za pogon električnih centrala-točnije 'bioplinskih centrala'. Vjetroturbine su također čest prizor u ruralnim krajevima Njemačke. Atomske centrale se postepeno zatvaraju tako da će za desetak godina atomska enegrija Nijemcima postati tek prošlost. Treba zaključiti da Nijemci pokazuju put koijm bi trebale kročiti zapadne industrijalizrane zemlje kao i zemlje u razvoju.

 Prizori poput ovog su česta pojava u Njemačkoj
Svijet u kojem živimo bi trebao što prije pronaći valjanu alternativu fosilnim gorivima i energiji iz atomskih centrala. Teško je povjerovati kako civilizacija koja je poslala čovjeka na mjesec nije u stanju provesti temeljnu energetsku revoluciju koja bi bila održiva i ekološki prihvatljiva te oko koje bi se formiralo cjelokupni društveno-ekonomski razvoj u budućnosti. Požurimo jer sunca, vjetra i plodne zemlje je još uvijek u izobilju (sunce ti trebalo 'sijati' još najmanje četiri milijarde godina!) za razliku od toksične, smrdljive crne tvari zvane-nafta.

 

Solarworld GT -trkač na solarni pogon koji trenutno na putu oko svijeta


No comments:

Post a Comment