Thursday, June 7, 2012

URADI SAM KONSTRUKTOR AVIONA IZ KENIJE



 ‘Learning to fly’-(učiti letjeti) naziv je pjesme i odličnog video spota britanske supergrupe Pink Floyd. Pjesma govori o ljudskoj težnji za letenjem i osjećaju slobode i jedinstvenog zadovoljstva tokom leta. Pjesma legendarnih Floydovaca je vremenom postala omiljena i među pilotima i skydiverima.



Toyota-najbolja 'mašina'
abrijel Nderitu, za kojeg nemamo informaciju da li je fan Pink Floyda, je 42-godišnji informatičar iz Kenije. Iako vješt u uspješan informatičar Gabrijelova prava strast je aeronautika-točnije izrada zrakoplova. Nakon šest mjeseci ‘proučavanja’ materijala sa interneta Gabrijel je krenuo u izradu letjelice po specifikacijama sa Wikipedije! U svom dvorištu u okolini Nairobija i uz pomoć prijatelja Gabrijel je postao pionir izgradnje zrakoplova u Africi. Gabrijel je za pogon izabrao motor iz rabljene Toyote Corolle te je improvizirao sa raznom polovnim dijelovima i sklopovima gdje kod je to bilo moguće. Zanimljivo je da je drveni propeler izradio lokalni drvodjelac.

Gabrijel ja potrošio nekoliko tisuća dolara svoje ušteđevine duboko vjerujući u svoj cilj-a to je da će njegov zrakoplov jednoga dana doista i poletjeti. Gabrijelu uz brojna tehnička poboljšanja preostaje i pronaći dovoljno hrabrog (ili ludog?) pilota koji će upravljati njegovom letjelicom.

‘Kada sam rekao da ću konstruirati vlastiti zrakoplov mislili su da sam pao sa mjeseca. No, ako moj zrakoplov poleti barem metar ili dva dokazati ću da sam ipak uspjeo.’-izjavio je samouvjereni i ponosni ‘uradi sam’ konstruktor Gabrijel Nderitu.



Priča o Gabrijelu i njegovu zrakoplovu je poučna iz najmanje dva razloga. Budući da Gabrijel koristi rabljene dijelove i sklopove njegov projekt je odista zanimljiv sa ekološkog stajališta. Nadalje, Gabrijel nas je podsjetio i da uvijek uporno treba slijediti svoje snove koliko god oni bili na prvi pogled neostvarivi. .



uz malu pomoć prijatelja...

No comments:

Post a Comment