Saturday, July 14, 2012

LUMENEO SMERA-COOL ALI SKUP ELEKTROAUTOMOBILČIĆ


Lumeneo Smera je konceptni električni automobil koji se naginje dok 'kroti' zavoje tako da ovaj francuski mališan ima i podosta motociklističkoga 'feelinga'. Ako ste i prilično žestok vozač ipak nećete uspjeti prevrnuti Smeru budući da kut naginjanja kontrolira kompjutor.


Kabina koja je uska oko devedesetak centimetara zasigurno će izazvati ponešto klaustrofobični osjećaj u vožnji iako francuski proizvođač navodi kako ćete uživati u panoramskom pogledu tijekom vožnje. Smera je zapravo dvosjed gdje suvozač sjedi odozada poput kopilota u borbenom mlaznjaku. No treba reći da straga nema odviše prostora.

Smera je zanimljiv i sa tehničkog aspekta. Za pogon su zadužena dva elektromotora, svaki snage 21 KS, koji su praktički dijelovi točkova. Elektromotori su bez četkica, što će reći bez ikakvog trenja što znatno pojednostavljuje održavanje. Smera je dugačka 2,5 metra, teška je 550 kilograma od čega na litijumski akumulator otpada 80 kilograma- što proporcionalno nije previše.



Smera i Neoma koji je širi 'blizanac' 
  Performanse su također respektabilne; maksimalna brzina je 110 km/h.putna autonomija je 100 kilometara a ubrzanje 0-100 km/h je 8 sekundi-gotovo kao kod sportskog automobila! 'Pametna' tehnologija transformira energiju kočenja u elektičnu struju koja dopunjava akumulator. Tvrtka Lumeneo deklarira da Smerin akumulator može trajati čak deset godina i pored svakodnevne eksploatacije.

I na kraju dolazimo do cijene ovog automobilčića 'na struju' koja će iznositi oko 25 000 eura što je odista ahilova tetiva ovog simpatičnog mališana. Za taj iznos mogu se kupiti čak dva i pol Hyundaija i20 koji je solidno izrađen i štedljiv automobil i koji može prevoziti i petero putnika u relativnom komforu! Odista je teško povjerovati da će skupi elektro mikroautomobili poput Smere ostvariti značajniji prodor na tržište i pored svih tehnoloških gadgeta kao i pored rastuće popularnosti ekološki prihvatljivih vozila. Ukratko Smera je cool ali odviše skup elektroautomobilčić.

Smera izgleda agresivno i moderno
Smerina silueta je uzana-idealno prometalo za zagušene europske gradove

Pomalo klaustrofobična unutrašnjost
Neoma-Smerin 'duplo' širi brat 

No comments:

Post a Comment